Loading
Feb 2, 2019

Deze muziek hoor je het meest in de supermarkt (en daar zit een reden achter)

written by Tiewen Visser
in category Brievenwisseling

Je staat er soms niet bij stil, maar op veel plekken wordt niet zomaar muziek gedraaid. In parkeergarages, kledingwinkels en zelfs in de supermarkt is een dj aan het werk. Live? Nee meestal niet, maar achter de schermen zitten wel dj’s aan de knoppen die bepalen wat er uit de speakers komt als jij net een pak havermout uit de schappen pakt.

BIG sprak met Wim van der Stelt van Mood Media, een bedrijf dat gespecialiseerd is in consistente zintuigelijke in-store beleving en ook de muziek voor verschillende supermarkten verzorgt. Welke dat zijn kan Wim niet zeggen: “Niet dat winkels zich schamen, maar niet iedereen wil nu eenmaal met naam en toenaam in de media”, legt Wim uit.

Mood biedt supermarkten een pakket met muziek. “Dat gaat allemaal automatisch.” Volgens Wim hoeft niemand op de knop te drukken. “Zodra de winkel opengaat begint de muziek te spelen.” Vanaf het bedrijf wordt de muziek in de winkel afgespeeld. De muziekdienst van Mood is niet te vergelijken met Spotify. Spotify mag namelijk alleen door consumenten, en dus niet door commerciële partijen, gebruikt worden.

Over de muziek worden rechten betaald, net als radio dj’s betalen voor hun afgespeelde nummers. Die rechten worden afgedragen aan Buma Stemra. “Klanten kiezen soms voor rechtenvrije muziek”, vertelt Wim. “Vooral grote retailers met meerdere winkels kiezen hiervoor. Dat is minder herkenbaar, maar kan wel goedkoper uitpakken. Zeker als je in zoveel winkels muziek moet draaien.”

Maar waar moet de supermarkt inhoudelijke rekening mee houden? “Niet te veel tempo en niet te veel gitaren”, benadrukt Wim. “Daar worden klanten zenuwachtig van.” Mainstream, is het toverwoord voor de supermarktmuziek. Muziek moet daar herkenbaar zijn en rustig in het gehoor liggen. Toch kunnen vakkenvullers op hun beurt juist weer zenuwachtig worden van die rustige muziek. “Soms bieden we daarom aan om ‘s avonds en ‘s morgens meer up-tempo muziek te spelen voor de vakkenvullers, zodat zij lekker aan het werk kunnen”, verklapt Wim.

Ook wordt er soms gekozen voor speciale muziek, bij een actie of wanneer er een bepaald seizoen begint. Zeker nu de kruidnoten weer in de winkels liggen kan een extra Sinterklaasliedje de klant al in de stemming brengen om meer Sint snoepgoed te kopen. Een ander voorbeeld dat Wim noemt is Italiaanse muziek. “Je ziet bijvoorbeeld dat Italiaanse wijnen dan beter verkocht worden.”

Supermarkten maken ook gebruik van instant commercials. “Dat zijn kleine aankondigingen die overeenkomen met acties in de folder.” Mood biedt supermarkten aan deze ook bij hen op te nemen en mee te nemen in de muziekdienst. De commercials worden in elke winkel van een supermarktketen tegelijkertijd uitgezonden. Dus waar je ook in Nederland in een supermarkt van dezelfde keten bent, overal hoor je de dezelfde reclame.

Overigens staat muziek nooit op zichzelf om consumenten een beter winkelgenot te bieden of aan te sporen een bepaald product te kopen. “Het gaat altijd om het hele plaatje. Dat betekent belichting, inrichting van de winkel en de manier waarop het personeel met haar klanten omgaat. Dat alles samen in combinatie met de muziek, maakt het pakketje compleet.”

Populaire artiesten:
· Adele
· Bruno Mars
· Coldplay
· Emeli Sande
· Ben Howard
· Jason Mraz
· Chef Special
· Ellie Goulding
· Douwe Bob
· John Mayer
· Katy Perry
· Lukas Graham
· Matt Simons
· Robbie Williams
· Caro Emerald
· Beyoncé
· Michael Jackson
· Train
· Ilse DeLange
· Lenny Kravitz
· Simply Red

In sommige supermarkten worden ook Nederlandstalige artiesten gedraaid zoals:
· Linde Shöne
· Nielson
· Acda & De Munnik
· Typhoon
· Marco Borsato
· BLØF
· Gers Pardoel
· Diggy Dex
· Teske

Share

Leave a comment