Loading
May 18, 2021

Waarom je geen alcohol nodig hebt om een leuk en gezellig mens te zijn

written by Tiewen Visser
in category Brievenwisseling

Alcohol zou volgens onderzoekers nog slechter zijn voor de gezondheid dan cocaïne. Toch is drinken enorm ingeburgerd. Sterker nog, wie niet drinkt is ‘raar’ en ‘niet gezellig’. Drinken hoort er met andere woorden bij. BIG sprak met twee geheelonthouders en vroeg of zij druk voelen om wel te drinken.

Niet iedereen die de alcohol laat staan doet dat om een sixpack te kweken, omdat het niet mag van zijn heilige boek of omdat hij of zij verslaafd is aan het goedje. Sommige Nederlanders kiezen er bewust voor de alcohol te laten staan, óf ze lusten het gewoon niet.

‘Vooral de nasmaak van alcohol vind ik heel goor’

“Ik heb op m’n veertiende al besloten dat alcohol niet voor mij is weggelegd”, vertelt Milou Windhorst (24). “Helemaal gestopt ben ik nooit, soms drink ik nog wel mee met een drankspelletje. Een paar shotjes of zo. Als er wodka is staat er wel een glas cola naast, om het weg te spoelen”, zegt ze om haar walging voor de alcoholsmaak te benadrukken.

Het is absoluut geen principekwestie voor Milou. “Ik lust het gewoon niet”, biecht ze op. “Ik heb veel geprobeerd maar ik krijg het echt niet weg. Vooral die nasmaak vind ik heel goor.”

‘Geen horrorverhalen, maar gewoon niks voor mij’

David Busby (34) heeft dat probleem niet. Op zijn veertiende besloot hij dat alcohol niets voor hem was. “Ik heb nooit gekotst, comagezopen en ben nooit in het ziekenhuis beland.” Het zijn dus absoluut geen horrorverhalen die David heeft beleefd. “Toen ik 13 of 14 was, zat ik duf voor me uit te staren. Naast mij zaten wat meisjes te giechelen en ik kon hun grapjes niet begrijpen. Ik weet nog dat de nieuwe James Bond toen op tv was, die wilde ik heel graag zien, maar ik kon het niet volgen.”

“Eenmaal ‘s avonds in bed, begon opeens het plafond te draaien. Ik ben op m’n zij gaan liggen en begon m’n bed te schommelen. Ik werd een beetje ‘zeeziekig’ en misselijk. Ik dacht ‘oh god wat is dit joh.’ Dat bleek dus de alcohol te zijn. Ik word er sloom van, duf, ik snap niks meer, ik ging met een dubbele tong praten, ik lag in bed en ik werd er gewoon bang van wat er met mn hoofd gebeurde. Das niks voor mij, dat gaan we niet meer doen.”

Dat heeft David vijftien jaar volgehouden. “Toen ik afstudeerde van het HBO heb ik eindelijk een keer gedronken. En met oud en nieuw heb ik in Rome twee glaasjes champagne gedronken. In twintig jaar tijd is het op één hand te tellen.”

De smaak is geen probleem voor David. “Ik neem wel nipjes, bijzonder wijntje of bijzonder biertje, dan proef ik wel even en dan smaakt het wel oké.”

Scheve gezichten?

Een avondje niet drinken kan je al snel het predicaat ‘ongezellig’ opleveren. Met wie niet drinkt is vast iets mis.  “Meestal reageren mensen verbaasd als ik met het uitgaan niet drink. Ik neem dan gewoon een sinas of een cola”, vertelt Milou. “Mensen bieden me allerlei zoete dingen aan.” Maar ook bij mixjes krijgt Milou een vieze smaak in haar mond. “Het blijft die nasmaak van alcohol die ik niet lust” Ook kan Milou slecht tegen het stimulerende en verdovende effect. “Ik moet al snel overgeven.”

“Je moet het steeds uitleggen”, vertelt David. “Ooh je drinkt niet, religieuze redenen? Kan je er niet tegen? Mag je het niet? Medicijnen?”  Dan antwoordt David: ‘Nee nee, gewoon omdat ik het niet wil.’ “Ik vertel mijn verhaal van toen ik 14 was en de reacties zijn meestal positief. ‘ooh wat goed van jou ik zou eigenlijk ook minder moeten drinken.’ Ik heb nooit een negatieve reactie gehad.”

Veel sociale druk voelt Milou eigenlijk niet. “Er zijn wel opdringerige mensen die op een avond 38 keer vragen of ik toch niet ‘dit of dat’ lust”, legt ze uit. “Ook zou ik miljonair zijn als ik voor elke keer dat mensen zeggen ‘je moet het leren drinken’ een euro zou krijgen.’

“Ongezellig? Ja dat hoor je af en toe wel eens. Maar als je een gesprek met mij aangaat, dan merk je wel dat het niet uitmaakt”, aldus David.

Nuchter op een feestje

Op sommige feestjes kan het confronterend zijn om als enige de helderheid van een nuchtere geest nog te hebben.  “Ik vind het wel vervelend als mensen heel dronken zijn en ik daar nuchter tussenloop” beaamt Milou “Ik wijs mijn vrienden er bij overmatig gebruik wel eens op dat het enorm slecht is voor hun lever”, zegt ze. Een beetje principieel is ze als bijna geheelonthouder dus wel. Ze vindt niet dat iedereen er per direct mee moet stoppen, maar ze wijst er, ietwat sarcastisch, op dat ‘met mate drinken en genieten’ wel belangrijk zijn.

David ervaart meestal niet veel negatiefs, maar overmatig ‘drinken om het drinken’ heeft hij niets mee. “Soms kom je laat aan op een feestje en hebben de gasten al 7,8 biertjes op en is het niveau zo laag dat ik niet de tijd heb gehad om daar in mee te gaan. Maar het ergste is al mensen om je heen agressiever worden. Dan heb ik niet zoveel lol meer en kan ik maar beter naar huis gaan. Het wordt ook geen leuk feestje meer. Die gooi-en-smijt feestjes kom ik ook echt niet, waar het bier door de lucht vliegt.”

Is er meer groepsdruk bij mannen?

“Bij mannen is het vaak, bier, bier, bier en meer, meer, meer. Als mannen indrinken komt er een krat bier en het bier moet op. Bij vrouwen is het vaak wijn, en dan wordt er af en toe een glaasje ingeschonken. Maar het tanken, dat doen de mannen. Het nippen en rustig drinken, doen de dames”, denkt David. “Voor mannen geldt ook dat ze zonder bier niet zo snel op een meisje durven af te stappen als met. Dat haalt toch de scherpe randjes van bepaalde spanning eraf. Sommige mannen willen zoveel mogelijk drinken om dronken te worden.”

Milou herkent dat wel: “Vrouwen doen er ook niet zo moeilijk over als je bijvoorbeeld wat eerder naar huis gaat. Mannen hebben een slappere ruggengraat dan vrouwen die zullen sneller roepen ‘hé homo ga je nu al naar huis?”

En een wijze raad voor een ieder die wil stoppen? David: “Maak zelf je keuzes. Niemand heeft mij ooit raar aangekeken, uitgescholden of mietje genoemd omdat ik niet drink. Ik heb er niks mee verloren, ik was nooit het buitenbeentje, ik werd meegevraagd. Ik was ook niet degene die vervelend was op een feestje.”

Share

Leave a comment